vill ha.

ÅÅÅHHHH jag är SÅÅÅ sugen på detta just nu. de här mumsiga kakorna bakade jag, maja, carro, matilda och julia i somras på den intensiva veckan innan maja och johanna skulle åka till usa. vi var med varandra varenda dag i en hel vecka och gjorde typ tusen olika saker! DET VAR JÄTTEKUL. fast ::::(:(:(:((:(:(: åh det var INTE kul det momentet (hehe) då vi sa hej då. MEN det var hur mysigt som helst på vår bakdag! och då ja, vi bakade alltså de här kakorna! MEEN alltså degen är typ (ÄR) godare än kakorna SÅ om ni testar det här receptet, grädda bara hälften av kakorna HEHEH.
CHOCOLATE CHIP COOKIES
120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g mörk kvalitétschoklad 
1 st lime, skalet
skal av 1 lime
.
GÖR SÅ HÄR
1. Grundrecept: Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.
2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
3. Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.
4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min
5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter.
.
KLART.
.
hehe man KAN blanda i degbitar i vanlig vaniljglass också om man vill. hehe. jag provade det och MUMS säger jag bara.
.
XOXO

ibland pluggar man VERKLIGEN inte


this is what I doooooo. hehehehehh jag DANSAAAAR, och ÅÅÅÅH det är typ det bästa som finns. glass kommer ändå nära också heeh typ delad första plats ;) MEN i alla fall så dansar jag. OCH de här bilderna tog jag när jag egentligen skulle plugga. MEN så kan det gå när man tror att man har mycket tid att göra annat på också. inte okej. MEN hehe ja.

jag gjorde ett tappert och kanske ett något misslyckat försök att försöka visa vad jag dansar för något. MEN tur att det finns bokstäver att bilda ord av. jag dansar i alla fall JAZZKLASS två gånger i veckan, detta är då den så kallade jazzbilden :S:S::SS: och sen dansar jag BALETTKLASS två gånger i veckan, den översta och nedersta bilden och det går väl ändå för allt i världen INTE att missta sig på att det är balett! sen på den bilden som är här nedanför, det är tänkt att på något mystiskt vis visa att jag dansar modern och lyrisk dans. hm. MEN hahah det blev ju inte riktigt helt ok MEN ändå. KOLLA mitt ansikte på bilden när jag slänger med håret! HAHAHAHHAHAHA.

(OJ kanske lite VÄL mycket hud. mEN jag tänkte inte på det, för det där är verkligen inte konstigt inom dansvärlden! hehe men men blunda ni som inte tycker att det är okej)

OCH den sista bilden. hahah spagat eller split eller vad det nu heter, ELLLER???? hahaha. jja ja jag försökte ju i alla fall. det tog mig seriöst en halvtimme att ta den där bilden, självutlösare plus attt lägga upp benet på det där skåpet tog DEFINITIVT längre tid än de 5 sekundrarna jag hade på mig!!! men i alla fall. alltså dans är verkligen det roligaste jag veeeeet. och jag dansar ju sex gånger i veckan, på UMEÅ DANSSKOLA och det är verkligen jättemysigt! en massa mysiga och roliga människor, typ minifamiljen! I LIKE IT. och jag tycker om dem jättemycket och kommer sakna dem JÄTTEMYCKET också när jag åker. MEEEEEN vad händer när jag åker till USA?? jag måste ju få dansaaaaaa annarskommer jag ju dö. hoppas hoppas hoppas att det går att ordna!!! det går nog. jag får intala mig själv det i alla fall. :)

hmmm. jag kan ju svara på en fråga agnes och maja ställde. jag hann INTE göra klart min application så HEHEHE nu får jag börja om igen. kul. imorgon ska jag i alla fall åka till örebro och då under de tolv LÅÅÅÅÅNGA timmarna på tåget ska jag skriva det där himla student's letter. JAG VET JAG VET det är ju braaa att srkiva det, annars kommer det ju inte hända något. MEN jag får ändå ångest. ja ja det är bara att framhäva min mest smöriga ordbajssida så går det nog bra .

XOXOOX


ÅÅÅÅHHHH nu är det nära


alltså nu är det nära. SNARt är det juuuuul mina vänneeeerrrr!!! vi bakade pepparkakor igår och det var verkligen huuur mysigt som helst! och de var TILL OCH MED goda när vi hade gräddat dem!!! de brukar ju inte alls vara goda när man gör det, eller inte LIKA goda i alla fall hehe alltså pepparkaksdeg i mitt hjärta, detvar så sjukt gott. det blev över såjag gjorde en pepparkaksvariant av B&J's cookie dough! mums mums mums säger jag bara. sandwich pepparkaka finns ju hos GB och den ÄR faktiskt god believe it or not!

vi bakade pepparkakor som vi ska pynta eller vad säger man, spritsa ni vet kanske det heter ??? vi ska göra de FINA sen i alla fall. OCH vi har gjort pepparkakor som vi ska ANVÄNDA som julpynt också, typ som adventsnumrering till adventsljusen OCH så har vi gjort 5 stora hjärta som alla i familjen ska få kladda på och så hänger vi upp dem sen på väggen! MYS.

vi lyssnade på en massa julmusik också, sån där klassisk julmusik som man helst vill underförstått hatar mer än allt annat efter julen men NU älskar man den! eller okej.. älskar. man känner julstämning av den och DET älskar man. hehe typ have your self a merry little christmas, jingle bell rock, nu tändas tusen juleljus, jul jul strålande jul, let it snow och SJÄLVKLART hatfavoriten white christmas av den smörigaste sångaren någonsin, magnus carlsson. men det är så det ska vara. och NEJ vi vill inte parta till jullåtarna, typ lady gaga goes bjällerklang i bara spetsunderbyxor och tomteluva, utan dessa klassiker ska vi dras med ända tills vi dör.

coola tjejer. coola tider. cornelia fick mig att tappa andan genom att slänga mjöl i ansiktet på mig = mjölkriget 2009. allt blev vitt. men SÅ kan det va.
.
JUST DET jag har verkligen inget recept på någon mysig och god pepparkaksdeg utan vi kör på hederlig nyåkers. så kan det gå.
.
XOXO

PANIK.

PANIK. jag har en MASSA jobbiga saker att fylla i om sig själv till min application till explorius, som ska skickas iväg till USA sen så att man kan bli placerad i en familj. BLAND ANNAT ska man fylla i saker om sig själv (som jag sa nyss) skolan, föräldrarna, syskonen, om man är sjuk eller inte, vad man gillar och inte gillar, vilka sprutor man har tagit och inte, vad motsvarar vårt betygssystem i USA, man ska ta med typ 75 papper till skolan som engelskaläraren ska fylla i, man ska skriva ett LÅÅÅÅÅNGT brev om sig själv OCH det ska föräldrarna också göra, där de ska smöra om hur bRAAA och ansvarsfull man är och varför man skulle bli den BÄSTA utbytesstudenten  NÅGONSIN.
.
OCH DETTA mina kääära vänner ska vara KLART imooooorgooooon.
.
jag är körd. tänkte bara säga det.

kanske det mest lyckade bakverket jag någonsin gjort


OKEJ. den hääääär tårtan gjorde JAG till cornelia förra året när hon fyllde 14. alltså den är inte bara typ den finaste tårtan i hela världen hehe utan definitivt den GODASTE också. för det är inte en massa äckliga mosade bananer och osmaskig (??) sylt i. UTAN det är hm först sockerkaksbottnar och det kan man för allt i världen köpa om man inte orkar göra de själv, jag köpte dem hehe. MEN det är i alla fall ovanpå det ett lager med vit chokladmousse, ett med hallonmousse och ett med chokladmousse!!! och sen är det MARÄNGbottnar på varje lager också! huuuuuur gott som helst! och åååh det är så mycket så man kan njuta av den i typ ett år efter! hur värt som helst.
MARÄNGBOTTEN
6 st äggvitor
3 dl strösocker

.
GÖR SÅ HÄR:
1. Gör 3 bottnar i 3 olika storlekar.
2. Rita ut måtten i önskad storlek på bakplåtspapper, cirka 23 cm, 17 cm och 10 cm i diameter.
3. Grädda de två mindre på samma plåt så kan alla vara i ugnen samtidigt.
4. Vispa äggvitorna till fast skum.
5. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa. Vänd ner det sista sockret.
6. Spritsa eller bred ut marängmassa på rundlarna av bakplåtspappret på två plåtar.
7. Grädda bottnarna i 125 grader i cirka 1 timme.
8. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
.
VIT CHOKLADMOUSSE
300 g vit blockchoklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde
.
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
2. Rör om tills den är slät och fin.
3. Låt chokladmassan svalna något.
4. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
5. Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen.
.
HALLONGRÄDDE
500 g frysta eller 4 dl färska hallon
3 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
.
GÖR SÅ HÄR:
1. Tina frysta hallon något.
2. Vispa grädde och socker löst.
3. Tillsätt hallonen och fortsätt vispa till fast grädde.
.
CHOKLADMOUSSE
150 g mörk blockchoklad
2 st äggulor
3 dl vispgrädde
.
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält choklade i ett vattenbad.
2. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
3. Vispa grädden och vänd ner den i den smälta chokladen.
.
NÄR DU SKA SÄTTA IHOP ALLT:
1. Skär ut sockerkaksbottnarna till samma storlek som marängbottnarna.
2. Bred vit chokladmousse på den största sockerkaksbottnen och lägg in i frysen.
3. Bred hallongrädde på mellanbottnen och lägg in i frysen.
4. Bred chokladmousse på den minsta av bottnarna och lägg in i frysen.
.
MONTERING och GARNERING
1. Ta ut sockerkaksbottnarna med mousse på ut ur frysen.
2. Lägg en marängbotten på varje lager sockerkaka.
3. Ställ tårtorna på varandra.
4. Vispa grädde och bred ut över hela tårtan.
5. Garnerna med vad som helst du har hemma (jag använde bland annat rosa och grön marsipan och gjorde rosor av det och garnerade med MUMS)
alltså jag insåg just att den här tårtan var definitivt den godaste tårtan jag någonsin gjort men också en av de mest komplicerade och det tog aslång tid. MEN om han INTE har bråttom (som jag oftast har) och läser receptet ordentligt (som jag oftast inte gör) så BORDE det gå braaaa. men det är VÄRT det!!!
.
XOXO

riktiga söta små muffinsar


HÄR HAR VI RIKTIGA CUPCAKES. så som de SKA se ut. eller hehe allt kan ju bli bättre MEN i tanken var det i alla fall så som de skulle se ut. chokladmuffins med cream cheese frosting och cocktailbär (det finaste men det äckligaste som finns ÄT DEM INTE) ovanpå! myyyyys. här är receptet.
.
CHOKLADCUPCAKES
150 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt
.
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
.
CREAM CHEESE FROSTING
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g philadelphiaost
några droppar valfri karamellfärg
.
GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller cocktailbär ELLER både och ;).
.
de flesta recepten jag bakar är leila lindholms recept, speciellt boken leila, a piece of cake, VERKLIGEN den mysigaste receptboken i hela världen! helt sjukt vad mumsigt allt är!
.
XOXO

en LITEN del

ja. här är NÅGRA bilder från överraskningsdagen. HAHA det var verkligen hur mysigt som helst. jag fick frukost på sängen och så gick vi på promenad och pratade om allt mellan himmel och jord och HEHE så gjorde vi annat också som jag är för stolt för att berätta här. HAHA men kul var det.
vi åt GOTT, mumsigt, mysigt och smaskigt fika från nisses konditiori!!! sockerbullar, choklad-marsipan-hjärtan, prinsessbakelse, glasswienerbröd, chokladbollar, chokladmoussebakelse, vaniljkräm-hallon-grej! HUR GOTT SOM HELST. och det var gratis för cornelia hade FÅTT det från konditoriet!
vi hade skum-fot-bad med ett skum med en marshmallow-sockervadds-fruktig lukt! mums. det är köpt på lush i stockholm, vi har ett likadant schampoo, duschkräm och badbomber! man luktar som världens godaste godis när man använt det! :) sen gjorde vi fotinpackning, fotscrub, hårinpackning (någon hade sagt till cornelia att mjölk skulle göra håret MINDRE frissigt SÅ vi hällde mjölk i håret. MEN det blev inte mindre frissigt. kul), chokladansiktsmask gjorde vi också och så smörjde vi in oss med någon konstig lotion som SKIMRADE. weird. men fint haha.
cornelia lagade middag till oss på kvällen och hon hade gjort ratatouille till förrätt och lax med fetaost och bakad potatis till efterrätt, jag menar huvudrätt och glass och chokladsås till efterrätt! MUMMA.
.
INGREDIENSER:
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
2 gula lökar
1 aubergine
1 zucchini
3 vitlökskyftor
3 msk olja
2 burkar krossade tomater
0,5 msk socker
salt och svartpeppar
.
GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj grönsakerna och skär i stora bitar. Hacka vitlöken. 

2. Hetta upp olja i en gryta och fräs grönsakerna utan att dem får färg.

3. Slå på de krossade tomaterna och låt småputtra under lock minst 30 minuter. 

4. Smaka av med salt, socker (för att framhäva tomatsmaken) och nymald svartpeppar.
vi målade naglarna och det blev ZZsssSSSzzSSszsSszsssnyyyyyyggt

här är fikat. DET NI. just det, vi såg på filmen stekta gröna tomater på kvällen och det var kanske den mysigaste filmen någonsin. SE DEN. i alla fall. det här var definitivt en present jag kommer MINNAS!!!
.
XOXO

mumma

de här bakade jag och cornelia på hennes överrasknings-presents-dag till mig! de var så sjuuuukt goda. OCH vi drack varm choklad till med smält VIT choklad i och vispad fluffig grädde ovanpå! mums mums. vi drack i koppar som vi hade när vi var små, precis som med allt annat så hade vi exakt samma saker bara i olika färger eller lite annorlunda modell heh vi var seriöst lisabeth och madicken när vi var små! men i alla fall så var det en röd katt på min kopp och en rosa flodhäst på cornelias och så stod det vad det var på engelska. sjukt vad smarta vi blev.
.
INGREDIENSER
8 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g hackad mörk choklad 70%
150 g frysta hallon
.
GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, socker i en bunke.

2. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna.

3. Vispa samman ägg och mjölk och hacka chokladen i små bitar.

4. Blanda vätskan och chokladen i de torra ingredienserna till en deg.

5. Blanda försiktigt i de frysta hallonen utan att de går sönder.

6. Platta ut degen till cirka 3 cm tjock på mjölat bakbord och stansa ut runda scones eller skär i trekantiga bitar.

7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.

8. Bakas i ugn 250 grader till gyllene färg, cirka 10 minuter.

.

prova prova prova.

.

XOXO




indescribable


(kanske den minst juliga bildden någonsin mEN MEN) idag får jag i alla fall min present av min käraste syster! eller jag får det JUST nu. jusrt nu sitter jag och väntar på YTTERLIGARE en sak hon ska ge mig. hon har planerat en HEL dag med en massa överraskningar. SÅ HIMLA MYSIGT.

än så länge har vi hunnit göra så mycket. men HAHAH vi har gjort en sak och ni kan ALDRIG gissa vad det är . OM jag någonsin bestämmer mig för att ge upp min stolthet så kommer jag lägga ut bilder. MEN MEN nu måste jag gååååå. jag hade önskat mig något att komma ihåg i USA och det här lär ju bli OFÖRGLÖMLIGT!


XOXO


MER julegodis

ja för att ÖKA julkänslan (som tar över mitt liv just nu) och för att UTöka presentreceptboken så lägger jag härmed ut recepten på ischoklad och polkagrisar! polkagrisar var typ det MYSIGASTE någonsin att göra och det var världens känsla att äta HEMMAGJORDA polkagrisar! MYS MYS MYS.
.

POLKAGRISAR

1 kg socker
4½ dl vatten
50 g glykos
1 tsk ättiksprit
10 droppar pepparmyntsolja
röd karamellfärg

.

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda socker, vatten, glykos i en tjockbottnad kastrull. 
2. Koka under omrörning i ca 20-30 minuter. Massan är färdig då man kan hälla lite av den i vatten och den genast stelnar och går att bryta sönder. Smeten ska vara seg och glasartad.
3. Häll då upp ¾ av smeten på en oljad skiva. I resten av smeten tillsätter du någon droppe röd karamellfärg.
4. Droppa pepparmyntsolja på skivan. Vik in ytterkanterna med oljad stekspade så att massan inte stelnar ojämnt. 
5. Arbeta den hastigt med spaden först och sedan med oljade händer. Dra ut smeten och vik ihop den tills den blir vit och skimrande, dra sedan ut den till en längd.
6. Häll ut den röda massan till 2-3 längder och sno dem med den vita. klipp genast ut karameller eller stängar med en oljad sax.
.
PROVA PROVA PROVA.
.
ISCHOKLAD

400 g mörk eller ljus blockchoklad
100 g kokosfett
några droppar pepparmyntsolja (efter smak)

GÖR SÅ HÄR:

1. Hacka chokladen fint.
2. Smält kokosfettet i en kastrull och tillsätt chokladhacket.
3. Rör blandningen slät och smaksätt 1/4 av smeten åt gången.
4. Häll smeten i en kanna med en liten pip och fyll små konfektformar.
5. Ställ formarna kallt. 
.
XOXO


jag har bara en sak att säga.

exakt. jag har världens bästa vän. och jag kommer sakna henne så in i norden när jag åker iväg. jag insåg det typ just nu att jag inte kommer få träffa henne på ett helt år. OJ nu blöter jag ner datorn av tårar. (och det behövde jag INTE berätta). men HUR i hela friden ska jag klara mig TIO månader utan henne??? vi är ju med varandra TYP 24/7 men det är verkligen inte negativt utan HELT perfekt! vi gör allt tillsammans och pratar om allt! och vi är kanske de knäppaste och stördaste jag känner! jag menar, VILKA åker roddbåt på en lördagnatt och tar med sig chokladsås i en termos och glass, lägger en massa filtar och kuddar i båten och stannar mitt ute på en sjö och ligger där och pratar om allt och inget i flera timmar. eller vilka bakar chokladbollar med 3 till 4 dl socker istället för 3/4 dl socker? vilka förstår varandra som inga andra och avslutar varandras meningar och läser den andres tankar? och vilka går runt runt runt i en hage på nätterna och pratar om allt mellan himmel och jord? och vilka spelar in konstiga musikvideos till universums töntigaste låtar och tycker att det är typ det roligaste de gjort? vilka åker till stockholm och äter glass för 150 kronor på två dagardet gör BARA vi. åh. det går inte att beskriva hur BRA hon är. det finns inga ord som räcker. hon är fantastisk, underbar, konstig, givmild, klok, ödmjuk, toppen, jättefin, supersnygg, fenomenal, strålande, smart, vis, otrolig, rolig, knäpp, osannolik, förstående och helt enkelt bäst.
.
jag kommer självklart att sakna en MASSA andra människor också! antagligen. känn er absolut inte bortglömda, jag kommer gråta floder för var och en av er, tro mig. men just det här inlägget är tillägnat min bästa vän. caroline.
.
XOXO

ledig idag är lika med GOOOOD frukost

som sagt så är jag ledig IDAG! wihoo. så himla värt. det är utvecklingssamtaldagar så HEHEHE då är man TYP ledig. vem orkar gå på studievägledningsblablabla med den virrigaste syon jorden någonsin skådat? inte jag. HUR som helst så har jag ätit GOD frukost idag för jag är ju leeeeedig. åh det är så himla skönt! fast jag ska plugga verkligen idag för jag har svenskaprov imorgon! gah. hur som helst så tänkte utöka presentreceptboken med DESSA himmelskt goda kesoplättar!
.
INGREDIENSER
2 ägg
en liten burk keso
3 msk dinkelmjöl
lite salt
3/4 dl frysta blåbär
lite solrosfrön och linfrön
lite kardemumma och kanel om man vill
.
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienser som man vill ha med
2. Stek plättarna i stekpanna, ganska länge på första sidan, men sedan kanske några minuter på den andra bara
3. Ringla honung över plättarna och servera DIREKT med rostade hasselnötter. MUMMA
.
XOXO


frankrike i mitt hjärta

OK, nu ska jag göra en kort inte-ok-eller-ok-lista om hur det var att vara i frankrike som utbytesstudent. eller hm utbytesstudent är det inte ens VÄRT att kalla. student-på-utbyte-i-frankrike-under-KORT-tid-som-man-inte-hann-göra-något-på. hur som  helst.
.
.
JA där har ni det. jag har alltså redan fått en liten förhandsvisning av hur utbytesårer kommer se ut för mig. NOOOOOOT. jag tror verkligen inte ALLS att det ens kommer LIKNA detta på något sätt. det där var ju bara litet och mesigt och så hade man ju bara blivit lottad ut i en familj (och VEM drog nitlotten????) i USA kommer man ju bli placerad i en familj efter liknande intressen OSV OSV. och när jag åker till USA så kommer man ju antagligen att FÖRSÖKA lite mer att anpassa sig och lära känna dem hehe. OCH i USA pratar man tack och lov inte franska. så jag försöker helt enkelt bara förtränga det något mindre roliga hehe och bara HOPPAS att usa-året kommer bli BRAAAA.
.
XOXO

juuuuuulgodiSSzZzSsSSSSSS (coolt med alla s och z)

jag MÅSTE bara lägga upp de här julgodiset. det är inte ens advent. det är för allt i världen inte ens december. MEN det spelar ingen roll för jag har VÄRLDENS julkänsla ändåååå just nu! helt galeeet. jag längtar så (förbered er på ett cooooooolt uttryck) jag nästan spricker. hehe. nä men jag längtar verkligen till allt som har med julen att göra. kanske inte till att själva köpandet av julklapparna, visst det är roligt att ge bort saker, men VEM har inte ångest hela december över vad man ska köpa till alla?????
.
om jag hade det här godiset nu så skulle jag vara glad i alla falll MEEEEN det har jag inte så jag får dreggla över bilderna istället. här är recepten. det lär ju gå hem i USA heheh. SÖTT SÖTT SÖTT SÖÖTTTTTT. lalalallaaalaaa
.
KARDEMUMMAKOLA
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
.
Gör så här:
1. Smält smöret i tjockbottnad, vid kastrull
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned kardemummakärnorna, eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
.
ROCKY ROAD (UNDERBART gott)
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
.
Gör så här:
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (en skål över kokande vatten)
2. Blanda samtliga ingredienser
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp
4. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar
.
BRÄNDA MANDLAR
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering
.
Gör så här:
1. Smält florsockret tillsammans med mandeln, tills mandeln knäpper, rör hela tiden
2. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut
3. Strö i 0,5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplårapapper och separera nötterna från varandra
4. Lår svalna och fyll upp i pappersstrutar
.
JAAAAA där var det och jag ska minsann ta med mig svenska traditioner till USA och svenskt julgodis kommer definitivt vara en BETYDANDE del. HEHE.
.
XOXO

 



GRATTIS KÄRE FAR


idag är det ju FARS DAG. wiho. grattis till han och END of story. VARFÖR finns det inte barnens dag??? eller JO det finns ju barnens dag men VARFÖR blir man inte firad av sina föräldrar för? vi uppvaktade minsann pappa med nybakt bröd, färskpressad apelsinjuice, frukt, mannagrynsgröt (varför känns det som att glamourfaktorn sjönk), lugn musik och en LJUSGÅNG ända från mamma och pappas sovrum till köket (det är i för sig typ två meter men) det var definitivt MYSIGT. OCH han fick ett jättefint kort och en present! men har jag och mina kära syskon NÅGONSIN fått det eller?? HEHEH nej nej. finns det fler syskon där ute som känner igen sig?? no offense till mina föräldrar men I ÅR kan ni väl ändå uppmärksamma barnens dag! HALLÅ. fast hehe vilket datum är det?? någon som vet? GAH.
.
här är i alla fall receptet på fars-dags-brödet som jag bakade till i morse. det var HIMMELSKT gott! det ska jäsa på natten MEN det är verkligen så mycket enklare. man skulle LÄTT kunna göra sånt bröd VARJE dag till skolan. MEN vem är så dum i huvudet? inte ens jag.
.
50 gr jäst
10 dl vatten
2,5 tsk salt
2 msk honung
4 dl grahamsmjöl
1 stor näve kruskakli eller vetekli
1 dl vetkross
9 dl dinkemjöl
9 dl vetemjöl
.
Gör så här på kvällen:
1. Smula ned jästen i en STOR bunke. Det kommer jäsa MYCKET.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av det ljumma vattnet.
3. Rör ned salt, honung och mjöl. Arbeta raskt ihop till en lös deg. Det gör du enklast för hand, INTE i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Ställ in bunken i kylen över natten, eller på en sval balkong (och HUR skulle man ha gjort om det var sommar kan man ju fråga sig).
.
Gör så här på morgonen:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp den jästa degen FÖRSIKTIGT på bakbordet och strö över lite mjöl. Knåda INTE.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir lite ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i ugnen i cirka 15-17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna.
6. ÄT.
.
ja men det var väl det. det var hur gott som helst verkligen! provaaaaaaAaAAaAaaa det.
.
XOXO

FÖRSTA SNÖÖÖÖN

det är sanning. SNÖN har faktiskt kommit. när jag vaknade upp i morse, det var inte ett vackert uppvaknande eller så utan det skedde av att min pappa skrek i princip i örat på mig att en viss raring jag känner var i telefonen (HEHE) och behövde min expertishjälp. och jag står ju ALLTID till tjänst så självklart skuttade jag upp och tog glatt telefonen och eh hm brölade hallå i luren. ja ja. man kan inte alltid vara glamourös. men SEN så tittade jag ut genom fönstret och då vara ALLTING vitt. WIHOO. åh det är så mysigt med den första snön. eller hur? så efter det att jag och min kära syster hade ätit frukost så gick vi ut för att ta lite bilder. egentligen så vill man ju som ha bilder av känslan man får när man ser all snö MEN hur tar man såna bilder liksom??? och det är verkligen jättetråkigt att titta på bilder med en gren och lite snö på i framtiden så vi bestämde oss för att helt enkelt utöka vår modellportfolio (eller) och SJÄLVA vara huvudrollerna i våra foton HEHE coola tjejer helt enkelt. men det var mysigt OCH kallt. för vi hade inga skor, för det blev jättefult när vi hade knästrumpor på oss. cornelia hade ett par för stora lila crocs på sig HEHE men det SER man inte.
ÄVEN om den första snön är typ det mysigaste som finns så vill jag ÄNDÅ inte hamna på något snö-slask-ställe när jag åker till USA. DÅ ska det vara värme och sol för hela slanten. man kan ju faktiskt kolla på bilder. OCH det suger faktiskt att frysa. SÅ nä alltså första snön är mysig men sen är det ju bara jobbigt. det borde vara bomullssnö, sån snö som de har i julkalendern pettson och findus! DET är mysig snö. HEHE. så nej tack och hej då till kall och blöt snö. och HELLO sunshine.
XOXO
.
såg just att det finns två likadana bilder på mig. MEN det var ju helt enkelt den bästa bilden (not) så varför inte visa upp den två gånger??? 

ÅH

ok. jag har för det första ingen aning om var jag har fått denna inspiration och energi ifrån. men det är ju trevligt. jag kom just på att det SNART är jul. WIHO. åh jag längtar såååå till julen och ALLT sånt där! framförallt att baka och mysa och äta julig mat (godis). saffranskransar, lussekatter, pepparkakor (det är i för sig bara degen som är god men vem bakar inte pepparkakor ändå?), ischoklad, knäck, kanderade äpplen (har jag aldrig gjort men det lät så otroligt mysigt), saffransscones, julegröten med en mandel i (alltså jag får alltid ångest för om jag ska få den för jag KAN INTE rimma), kolor med smak av kanel, ingefära och kardemumma, polkagrisar, brända mandlar, nougatfyllda dadlar med chokladöverdrag, rocky road (choklad fyllt med pistagenötter, marshmallows och dumlekola eh MUMS), pepparkakshus (som alltid blir fula men som alltid har sin charm sen får man ju faktiskt slå sönder de sen), apelsiner med nejlikor och röda sidenband, ingefärskakor, chokladkakor, glögg med nötter och russin, aladdin-asks-choklad (där det alltid är bråk om den stora vita i mitten och den stackars körsbärslikören som alltid ligger ensam kvar). det DÄR det är julstämningsmys. ÅH jag älskar att fixa inför julen!
.
mysa framför brasan på julaftons morgon och äta MYSIG frukost. se den spännande upplösningen på julkalendern (hände i för sig bara ett enda år, då det var mysteriet på greveholm som regerade alla svenskars tv-apparater) sitta under granen och skaka, vrida och vända, lyssna och kika på ALLAS paket och så tjatar man som en treåring om att man väl åtminstone kan få öppna ETT paket. fast man precis öppnat sju paket från julstrumpan redan. sen slutar det alltid med att man öppnar tre paket ändå och fortsätter så hela dagen. HEHE. julmaten som är den mest överskattade maten i detta lagomlandet vi lever i. köttbullar, prinskorv, potatis, julskinka, rödbetssallad, janssons frestelse och sill. det är ju inte direkt någon gourmetmat! MEN det är ändå julstämning (och på påsken är det påskstämning och på midsommar är det midsommarstämning. okej jag har aldrig upplevt midsommar- eller påskstämning. men SAMMA mat är det i alla fall). JUST det vi får inte glömma den magiska drycken vi dricker flitigt ända från början av november till slutet av mars. den finns även DEN på påsken och midsommar. JA julmuuuust. panik. B-coca-cola säger jag. MEN fortfarande, det ÄR julstämning. OCH kalle anka klockan tre på eftermiddagen! tjuren ferdinand, askungen, kalle anka, musse pigg, robin hood och piff och puff. ååh det är så mysigt. sedan klockan åtta är det ju karl-bertil jonssons julafton, åh det är så klockrent. haha. jag skrattar varenda år. OCH vi får inte glömma svensson svensson heller. en klassiker helt klart. och JUST det, vi har faktiskt tomte fortfarande hemma hos oss (för min kära lillebrors skull, men som på något mystiskt vis lyckats överlista oss!) och kommer med paket. just det, så där på kvällskvisten så ställer man ju fram allt J U L G O D I S man har ägnat 4 veckor åt att förbereda och så äter man upp minst hälften av det på mindre än 6 timmar. då har man en så där härlig ont-i-magen-känsla när man ska gå och lägga sig HELT uppfylld av hela julen och ens ögon tindrar som stjärnor helt seriöst.
.
det där kommer jag att missa nästa år. det känns faktiskt jättetråkigt. vad väntar MIG där borta i hamburgerland? nya traditioner, ny mat, nya människor och framför allt NY DAG. tänk då, den 24 december sitter jag där klockan tre och tänker att jaha nu sitter de där hemma och ser på kalle anka. TÄNK ändå vilka traditioner man lyckats skapa sig under hela sin uppväxt. alltså det finns ju som ingen chans att man skulle bryta dem nu! det skulle ju vara katastrofalt helt enkelt. tänk om man skulle till exempel (som alla veckotidningar säger) parta till maten så den blir lite annorlunda och "fräsig", det skulle ju vara det mest patetiska i hela världen! VEM vill egentligen ha GODA potatisar på jul, och VEM vill inte ha överstekta köttbullar och flottiga korvar? nä det går ju inte. jag kommer sakna det när jag är i usa. jag känner det redan nu. MEN det ska ändå blir så otroligt roligt att få uppleva allt det där nya, se hur det är, om det är som i filmerna man sett och så! WIIII. dessutom så. hm. när jag kommer hem så har jag bara trean på gymnasiet kvar och vem vet vad som händer sen??? jag kanske flyttar och vad händer då då? ingen mer RIKTIG jul eller? JOOO så kan jag inte tänka. MEN i princip så är det ju faktiskt inte så många jular man har kvar i den här åldern. EEEEH vad hände med det mysiga inlägget som helst plötsligt blev deprimerande???? jaja. lite tankar om julen. det får bli skype för hela slanten på julafton. ELLER så kan man ju dela med sig av SIN julafton till den amerikanska familjen,då blir det ju TVÅ julaftonar HEHE och DET gillar vi.
.
XOXO

CALIFORNIA

california. kalifornien. the golden state.
35 miljoner invånare. varmt året runt. staten fylld med det man hela sitt liv blivit matad med. hollywood och serier. filmer och skådespelare. artister och stränder. beverly hills och pooler. kasinon i las vegas och broarna i san fransisco. GAH. jag säger bara det. kan det bli bättre? av egen erfarenhet (som jag i för sig inte har, men jag talar utifrån filmer jag sett, som ALLTID framställer allting precis som så det är) att california verkar vara helt underbart. helt seriöst, det verkar ju fantastiskt. det känns för det första ultimat att det är så VARMT. mmmmmmm. så himla skönt att glida omkring i klänningar som fladdrar i vinden (jag ser på alldeles för mycket filmer) samtidigt som man går längs stranden under den perfekta rosa kvällshimlen och bara njuter. ELLER så ligger man och steker på stranden med ett par ray bans och ett KALLT glas ... hemgjord hehe saft kanske. alltså jag kom inte på något annat. höll på att skriva mjölk men det lät ju (om möjligt) ÄNNU mindre glamouröst. dessutom så är ju denna fantastiska värme en TORR värme = perfekt för mitt hår som då INTE kommer anta samma skepnad som monicas hår gjorde i vänner-avsnittet då de åker till florida och hon ser ut som eh det finns inget ord. bara friiZZzzsssZzzSZSZzszszzsSSZSSSzsszsiiigt. och det gillar vi inte SÅ då är ju det här ultimat.
.
hur som helst. DET HÄR är mitt förstahandsval. precis som alla andra som också ska bli utbytesstudenter. MEN MEN. jag tror så här. lite predictions. jag kommer definitivt att vara med i åtminstone EN känd tv-serie under min vistelse i hamburgerlandet. vänner kanske, jag kan hjälpa de att komma igång igen för VEM vill inte se hur det gick för ross och rachel, monica och chandler och deras så små bäbis-tvilling-dockor och joey och pheobe som ja hm bara var mysiga?? jag kan ju helt enkelt styra upp det hela. det tror jag definitivt är en möjlighet. och om jag någon gång skulle åka förbi new port i min röda cabriolet så måste jag ju såklart erbjuda min experthjälp till att över huvud taget styra upp OC! vad hände med serien efter det att marissa dog. JO, det spårade ur. inte okej. jag kommer med min fantastiska övertalningsförmåga få marissa att återvända och göra en strålande come back till en NY säsong 4, som kommer bli den bästa någonsin. jag kommer självklart att sparka ut julie cooper för hon var en gris och henne hatade vi så det är lika bra att jag kommer in som en ny cool kompis till marissa och helt enkelt gör så att vi får den säsongen vi ville ha.
sedan ska jag ju självklart se california som en utmärkt möjlighet att genom skolan där antagligen få A i allt och sedan gå direkt vidare till UCLA, man måste ju ändå använda sina kontakter eller helt enkelt sin charm för att nå dit man vill och ja. UCLA är ju ändå helt okej. dans kanske. hm. jag kommer ju självklart också att träffa en massa kända personer (kontakter ni vet) och (ja jag kan tänka på er då) men ja jag tänker ge personlig rådgivning till dessa vilsna människor som bara väntar på en julia helleday att komma in  deras liv. jag kommer alltså få en strålande karriär.
ja men ungefär så tror jag att det skulle kunna se ut om jag hamnade i california. sen kan det ju alltid bli små förändringar. som till exempel att inte hamna los angeles utan ibland kanske man måste nöja sig med att bo granne med jessica simpson i beverly hills istället för robert pattinsom och det kan ju kännas lite jobbigt med tanke på att hon knappt bor i beverly hills utan mer sin egen lilla värld. men vissa saker får man helt enkelt stå ut med.
.
så. här var det första jag hade att förutse om mitt förstahandsval. jag hoppas att mina exceptionella beskrivningar fått en bild av hur jag tror att det kommer bli. SNART kommer jag lägga ut det jag tror kommer hända i det jag valt som andrahandsval... SPÄNNANDE.
.
XOXO

ja man undrar ju

det är ju frågan. jag hann för allt i världen INTE ställa om mig till alla dessa kyliga, bistra, isiga, frostiga och bitande kalla dagarna som just inträffat. mina vinterskor för året består av ett par pippiskor. ni vet. hm de ser exakt ut som pippiskor, speciellt på mig som har lika stora fötter (som en häst höll jag på att skriva, men det hade ju definitivt varit en komplimang, de har ju små stenar till fötter) men tänk en STOR anka. det är mina fötter. typ så. ja ja. jag har i alla fall bara ett par tunna pippiskor, eller lilla-my-skor, jag har en röd duffel och i kombination med min absoluta favoritfrisyr (bara för att det är den enklaste frisyren, en tofs på huvudet) så är jag helt enkelt slående lik lilla my. vilka komplimanger jag ger mig själv. MEN hon är ju cool så, eller i alla fall i mumindalen. VEM orkar med snorkfröken liksom? himla armbandet på foten. ge upp.
.
sen har jag ett par uggs som jag i alla fall ska ÖVERLEVA på i vinter (kul att jag skrev höst först, det är ju typ same shit ändå). det kommer i alla fall inte hända. jag vill ha sommar. NU. DÄRFÖR vill jag för allt i världen hamna på något VARMT ställe när jag kommer till usa. INTE något ställe som ens det MINSTA påminner som sverigeklimatet. kul liksom. som jag skrivit förut, jag är kanske den tråkigaste och mest förutsägbara människan som väljer california, new york och florida som sina delstatsval. MEN så kan det vara. jag tänkte i alla fall göra tre olika inlägg om varje delstatsval, i den ordning jag valt dem, VARFÖR jag valt dem och vad jag tror kommer bli kontentan av att hamna just där.
.
XOXO

det absolut viktigaste

och godaste. jag glömde nästan att jag MÅSTE ju för allt i världen lägga ut receptet på det godaste, läckraste, delikataste, smakligaste, smaskigaste och mumsigaste jag vet. det är nästan skamligt att jag inte gjorde det FÖRST av allt. pinsamt. MEN nu kommer det i alla fall. jag förstår att ni alla har UNDERFÖRSTÅTT bara väntat på detta ögonblick då ni ska få ta del av en riktig glassmästares hemliga recept på chokladsås (vilket inte kommer vara så hemligt längre) OKEJ här kommer alltså receptet. jag hoppas att ni som läser detta förstår vilken ÄRA detta är! det är helt sjukt. och bli inte ledsna om det inte blir som ni vill med chokladsåsen på första försöket, det är inte ett vanligt jobb att vara en glassmästare. jag (tillsammans med min vän carro) är magiska och vi har gåvan att kunna göra detta fantastiska tillbehör till det absolut BÄSTA som finns. glass alltså. MEN det är bara att försöka igen och igen och igen. övning ger färdighet.
50 gram smör
2 deciliter grädde (norrmejerier är att föredra)
1 deciliter sirap
1 matsked vaniljsocker 
3 eller 4 matskedar kakao
1 deciliter socker
.
OCH nu är det bara att följa dessa fantastiska steg-för-steg-anvisningar och jag måste erkänna att det är svårt att uppskatta HUR mycket exakt det behövs för att skapa den ultimata och perfekta chokladsåsen varje gång. men jag har försökt. jag som är tränad går ju självklart på känsla, men för den mer oerfarne kan man ju kolla här. det krävs ju självklart mycket tålamod och träning men ingenting är omöjligt.
.
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda i alla andra ingredienser. Man kan överdriva vaniljsockerkonsumtionen eller minska på kakaon om man vill, det är helt beroende på vad man känner för eller vilken smak man försöker uppnå.
3. Låt det koka MINST 8 minuter. Ju längre man kokar desto mer kola-likt blir denna fantastiska chokladsås, så det är alltså också känslan som bestämmer här.
4. Servera DIREKT med MYCKET glass. Till den här chokladsåsen rekommenderas den något överskattade vaniljglassen men som är extremt god i kombination med denna himmelska chokladsås.
jag kan inte annat än önska er lycka till. personligen så föreslår jag att ni äter detta varje dag. varför inte börja en glassdiet (eller diet låter hemskt och inte okej MEN ni förstår) eller något. jag menar det finns ju hur många olika dieter som helst varför inte bara äta glass med chokladsås! det måste ju vara det ultimata. eller hur? då blir man ju mätt och man är glad hela tiden! hur som helst. ni kan ju när ni tycker att ni fått till den perfekta chokladsåsen skicka den på posten till mig så kan jag tillsammans med min kollega utvärdera era resultat och hjälpa er med kritik så ni på bästa möjliga sätt kan utveckla erat himmelska-chokladsås-med-glass-sinne.
.
XOXO

MUSE minus M minus E plus A blir USA

Det där var nog den mest patetiska rubriken i historien. inte ok verkligen. den har för det första INGET med usa att göra och den rebusliknande kopplingen var ju rent av patetisk, melodramatisk, svulstig, löjeväckande, ynklig, ömklig och helt enkelt misslyckad. MEN jag hittade ingen bättre koppling till usa och utbytesåret och jag VILL verkligen dela med mig av det häääär HELT sjuka jag varit med om. hehe.  det är ju i för sig INNAN usa, som kategorin antyder. MEN PANIK kan jag sluta att försöka hitta kopplingar. INTE ok.
.
Okej okej. hur som helst så var jag och Carro den 24 OKTOBER 19.30 i stockholm på KONSERT MED MUSE!!! det är helt sjukt. helt seriöst. det var definitivt de bästa, mest otroliga, sagolika, oerhörda, fenomenala, fabulösa, osannolika, lysande, mysigaste, äckligaste timmarna i mitt liv. Det går knappt att förklara. Men alltså känslan att stå där i publiken och i för sig slåss, sparkas och skrika för att komma längre fram, men samtidigt så kände man värsta samhörigheten med folket ändå. Alla var ju som där av samma anledning. Och även om alla ville komma längst fram så vann jag ändå över flera suckers, även om det var SVÅRT. Alla var helt galna och HAHA samtidigt som man försökte lirka förbi sina ben, armar och hela kroppen så skulle man som den svensk man är ändå se oberörd ut, le lite fint och se ut som att man inte alls försökte krossa den närmastes revben eller något. Men apart from that så var det ändå ganska osvenskt. Att man hade en fjärdedels kvadratmeter att hoppa runt på var ju ganska osvenskt! Alla stod verkligen PÅ varandra och kämpade för att komma närmare scenen, eller jag kämpade mest för att komma närmare Matt Bellamy (han som är på nästan varenda bild här nedanför) alltså GAH vad han är snygg. Även om det kanske inte syns ordentligt här.
.
Det som också var sjukt osvenskt var att alla verkligen tryckte sig mot varandra och man svettades sin egen svett och alla andras. Jag var den äckligaste personen någonsin efter konserten. Helt sjukt. Kläderna var BLÖTA. Åh jag blir äcklad så här i efterhand. Nä men allt var blött av sin egen svett och alla andras som DEFINITIVT utgjorde MINST 90 % av det blöta på kläderna. Blä. Men inte bara kläderna, man var helt nerblött av vattnet som vakterna hade sprutat ut i publiken, eller till dem som stod närmast stängslet (JAG OCH CARRO STOD DÄR) och vattnet hamnade i håret och i kläderna och i näsan och ögonen och allt. håret var frizzZZzZZzZzzigt! INTE OK. Åh frissigt hår är det värsta och fulaste jag vet. På mig i alla fall. Sminket var INTE på ögonen och ja hm kläderna var blöta. Jag tappade skorna TVÅ gånger också.
.
MEN det var ändå så sjukt underbart. Muse ÄR verkligen världen bästa liveband. Säger jag som är så erfaren av konserter och liveband. NOT. Men det var så otroligt braaaa. Musiken, sången ja alltså HELA showen (åh inte okej att använda ordet show). Hur som helst så var det värt varenda krona. Och jag har filmat och tagit kort och jag har ju (antagligen) låtarna SÅÅÅÅÅ jag kan uppleva det TYP när jag vill!!!
ÅÅÅÅH jag längtar tills de kommer tillbaka nästa gång. OCH hm jag ska nog skriva ett lite mer utbytesårsrelaterat inlägg snart. Annars kan jag ju sluta kalla den här bloggen en utbytesårsblogg.
.
XOXO

RSS 2.0