GRATTIS KÄRE FAR


idag är det ju FARS DAG. wiho. grattis till han och END of story. VARFÖR finns det inte barnens dag??? eller JO det finns ju barnens dag men VARFÖR blir man inte firad av sina föräldrar för? vi uppvaktade minsann pappa med nybakt bröd, färskpressad apelsinjuice, frukt, mannagrynsgröt (varför känns det som att glamourfaktorn sjönk), lugn musik och en LJUSGÅNG ända från mamma och pappas sovrum till köket (det är i för sig typ två meter men) det var definitivt MYSIGT. OCH han fick ett jättefint kort och en present! men har jag och mina kära syskon NÅGONSIN fått det eller?? HEHEH nej nej. finns det fler syskon där ute som känner igen sig?? no offense till mina föräldrar men I ÅR kan ni väl ändå uppmärksamma barnens dag! HALLÅ. fast hehe vilket datum är det?? någon som vet? GAH.
.
här är i alla fall receptet på fars-dags-brödet som jag bakade till i morse. det var HIMMELSKT gott! det ska jäsa på natten MEN det är verkligen så mycket enklare. man skulle LÄTT kunna göra sånt bröd VARJE dag till skolan. MEN vem är så dum i huvudet? inte ens jag.
.
50 gr jäst
10 dl vatten
2,5 tsk salt
2 msk honung
4 dl grahamsmjöl
1 stor näve kruskakli eller vetekli
1 dl vetkross
9 dl dinkemjöl
9 dl vetemjöl
.
Gör så här på kvällen:
1. Smula ned jästen i en STOR bunke. Det kommer jäsa MYCKET.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av det ljumma vattnet.
3. Rör ned salt, honung och mjöl. Arbeta raskt ihop till en lös deg. Det gör du enklast för hand, INTE i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Ställ in bunken i kylen över natten, eller på en sval balkong (och HUR skulle man ha gjort om det var sommar kan man ju fråga sig).
.
Gör så här på morgonen:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp den jästa degen FÖRSIKTIGT på bakbordet och strö över lite mjöl. Knåda INTE.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir lite ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i ugnen i cirka 15-17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna.
6. ÄT.
.
ja men det var väl det. det var hur gott som helst verkligen! provaaaaaaAaAAaAaaa det.
.
XOXO

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0