brunch à la juliaaaaa.


klockan är halv två och jag äter brunch. MUMS. under tiden jag tog de där andra bilderna på nattlinnet så bakade jag det här brödet samtidigt. alltså det är SJUKT vad gott det är! jag har tagit receptet från underbaraclara, som för övrigt har en jättemysig blogg också! :) i alla fall så äter jag brunch nu. turkisk yoghurt med hallon, röda vinbär och svart vinbär med hackade sötmandlar ovanpå. ett glas juice. hembakat morotsbröd med philadelphiaost och skinka. en passionsfrukt. M-U-M-S.
.
jag tänker BARA på i somras då jag och min bästa älskadeeee vän caroline var i stockholm och bara stekte runt och myste. HUR ROLIGT SOM HELST. och då i alla fall så bakade jag det här brödet innan och tog med det dit och så åt vi det varje dag, morgon som kväll, i fem dagar. hehe. det var så fruktansvärt mysigt. vi bodde själva i en lägenhet på birger jarlsgatan och hade alltså jättenära till stan. vi åt glass typ 50 % av tiden vi var där och sen så VAR vi bara. pratade och var störda i huvudet. gick på second hands och hällde vatten på främmande människor. helt rätt. OCH nu blev jag så sugen på det där brödet i morse så jag var TVUNGEN att baka det. :)

MOROTSBRÖD
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3  stora finrivna morötter
1 tsk salt 2 rejäla matskedar honung 8-10  dl vetemjöl. 1 dl grahamsmjöl 1 dl havregryn Samt gärna några matskedar solrosfrön och hela linfrön
.
gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen.
3. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.
4. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. (jag följde inte själva mjölrekommendationerna utan jag hade 1 dl vetekross, 1 dl kruskakli, 1 dl havregryn, 4 dl grahamsmjlöl och resten fullkornsdinkelmjöl istället, jag körde mest på känsla men ungefär , men kanske sammanlagt 10-14 dl mjöl)
5. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
6. Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.
7. Låt jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  (Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.)
8. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.
9. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre.
.
nu tänker jag gå och lägga mig och sova en stund igen.
.
XOXO
.
jag MÅSTE bara tillägga en sak till stockholmsresan. som min vän så fint uttryckte sig i kommentaren nedanför:
carro om brunch à la juliaaaaa.:
åhh ta mig tillbaks till sommaren 09 tack! men vart i hela friden var vitlöks/grekisk vitlök/vårlöks-smöret? hehe. och miami/london/LA ink? stördaste/mysigaste/finaste/knäppaste/bästa resan någonsin.
så sant så sant.

vitt sidennattlinne med blommor på.



det här nattlinnet sydde jag till min finaste lillasyster cornelia i julklapp 2008. DOCK så är det lite kort där bak för mig, eftersom att jag trots allt ändå är lite längre än henne. ni kan inte se den fina låga ryggen, banden korsar sig där bak, det är hur fint som helst. MEN ni får imagine istället.
.
jag duschade, tvättade håret, rakade benen, gjorde hårinpackning och målade tånaglarna igår mellan klockan 01.22 och 02.30. bra där. MEN i alla fall. så här ser för övrigt mitt hår ut AU NATURELL. alltså helt lockigt. och ja. jag plattar nästan alltid min lugg och lite på sidorna annars. och ja. mitt hår blir VÄLDIGT slitet av det. och nej. jag har inte hittat något magiskt mirakelmedel för att motverka det heller. skrutt.
.
och alltså jag har inte svart hår MEN det ser verkligen ut som det på bilderna. tokigt. egentligen har jag mörkbrunt hår med LITE rödaktiga inslag/nyanser. tror jag!!!!!?!??!
.
XOXO

gammelrosa.


det här är ytterligare en sak jag har sytt. en gammelrosa sidenmorgonrock med svart spets. den är så OTROLIGT mysig. OCH den här är jag också väldigt nöjd med. jag lär ju bara visa de saker jag sytt som jag verkligen är nöjd med såååå. annars får ni se det lite halvt om halvt hehe. till exempel det där blommiga som ligger på stolen bakom är en kjol jag har sytt, den är inte jättespeciell men det är en kjol i alla fall och den ÄR ändå fin. men enkel.

jag känner mig som carrie bradshaw i sex and the city när jag har på mig den. man känner sig extremt lyxig och det enda som fattas är i princip ett par högklackade skor, som min mormor brukar säga. MEN jag tycker ändå inte att högklackade skor är SÅ skönt att jag vill gå omkring i det hemma! hehe. FAST haha ibland så har jag på mig ett vitt pärlhalsband när jag har på mig den, DÅ ni, det är jätteroligt för då känner man sig luxuös, praktfull, dyrbar, fashionabel och överdrivet flott (tack till synonymer.se). fast det kanske bara är jag som kan leva i en sån fantastivärld. hehe

lyssnasoundtracket från sex and the city. det var ändå skönt! OCH btw. alltså de här bilderna kändes JÄTTESOMRIGA. jag vill ha sommar nu. jag hatar det är äckliga kalla umeåvädret. det är ju helt fruktansvärt. MEN bara fem månader av brutal kyla och snö kvar typ. rock on.

XOXO

.


idag är jag bara. jag är.

jag är helt orkeslös. jag är ledsen. bedrövad. sorgsen. olycklig. nere. nedslagen. nedstämd. dyster. modfälld. tårögd. besviken. förargad. förvirrad. skakad. vilsen.

.

tårarna rinner i takt med de här låtarna nu.


lite väldigt mycket sent


ja. som rubriken och bildtexten antyder. NU lägger jag ut en bild där JAG äter semlor. SEN tjej. typ 4 dagar för sent. MEN alltså om jag ska göra en receptbok till den amerikanska familjen jag ska åka till då kan jag ju inte bara strunta i semlorna!!! hallå där. MEN jag har absolut inte bakat de HÄR semlorna. jag får fixa fram ett recept på något sätt och baka de nån gång. men inte nu. de här semlorna är från nisses konditori i holmsund (believe it or not) OCH de är så fruktansvärt goda. mums mums mums. OCH alltså det är säkert bara jag (och min mamma) som gör så här men. ibland värmer vi mjölk och lägger semlan där i och häller kanel på. det är verkligen HUR gott som helst. PROVA. jag har ingen aning om var det kommer ifrån. jag misstänker att det har något med örebro att göra (där mina föräldrar kommer ifrån och jag är faktiskt född där också, MEN jag är sannerligen en äkta norrlänning egentligen. tro inget annat. go norrmejerier) hur som helst. det är jättegott att göra så i alla fall. nu ska jag fortsätta med mördaruppgiften vi har fått i geografin. älska geografi. jag ska nog skicka ett tackkort till min geografilärare med någon slags kärleksförklaring och berätta hur MYCKET jag tycker om henne och hennes uppgifter. för det ÄR ju roligt med geografi. vem vill ha ett liv liksom?

XOXO

sådärja.


jag har ju sagt att jag älskar att sy. speciellt klänningar. MEN har jag någonsin VISAT något jag sytt???? eh NEJ. såååå därför visar jag nu den första riktiga klänningen jag sydde! jag är HUR nöjd som helst med den! jag sydde (och ritade mönstret till den) till skolavslutningen i åttan (hjälp det är typ fyra år sen snart!) vad händer. hur som helst. det här är helt klart den finaste klänningen jag äger typ. JUST det tutun, alltså ballerinakjolen, som hänger bredvid på skåpet har jag också sytt. den sydde jag till dansföreställningen för ett år sen. vi dansade till svansjön. det var hur fint som helst! här har ni en bild på det. jag syns inte på just den här bilden, MEN jag är där, tredje personen till höger eller nåt sånt.
.

.

nä. nu ska jag gå ner och göra någon frukost. jag skulle JÄTTEGÄRNA ha en spindelmansarm nu som bara kunde ge mig exakt det jag ville ha och ta det upp till min säng. MEN jag har försökt det förut och det fungerar tyvärr inte. tankekraft fungerar inte heller. believe me. åh skrutt. jag har så mycket träningsvärk i HELA kroppen så jag orkar inte ens resa mig upp. jag orkade gå upp och ta de här bilderna. men det var det. sen föll jag ihop på sängen och dog typ.

XOXO

gudomligt gott.


ja. det är inte bara JAG (hehe) som är ett bakningsgeni i min familj. antagligen inte. jag måste ju ha ärvt det av någon. OKEJ drygtjej.nu nä men min mamma är MAGISK på att baka. MEN det är tydligen min syster OCKSÅ. fööööör igår bestämde hon sig bara för att lite hipp som happ helt plötsligt out of the blue BAKA. och det var inte något litet enkelt och simpelt. nu pratar vi om bakning i världsklass (i alla fall smakenligt. hehe). hon bestämde sig alltså för att klockan nio på en tisdagkväll baka en CHOKLADKOLATÅRTA!!!! alltså höööööör ni hur underbart det LÅTER! jag smälter typ. helt underbart. OCH det var fritt fram att äta huuuuur mycket man ville också när hon hade gjort den. (typ klockan elva då den var klar). det var det godaste, gudomligaste, fantastiskaste jag ätit på länge typ! mums.

jag har receptet här tror jag. hm. jag har ju inte gjort den. MEN jag tror inte att det var jättesvårt. PROVA och berätta sen för mig i så fall!
.
CHOKLADKAKAN
200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd (till formen)
.
gör så här
1. sätt ugnen på 175 grader
2. smält matfettet till kakan i en kastrull
3. rör ner ägg och socker i kastrullen
4. blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner detta i smeten
5. häll smeten i smord och bröad form
6. grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna
.
KOLAKRÄM/FUDGE
3 dl strösocker (3 dl blir tydligen väldigt sött, ta gärna 2 dl står det men HALLÅ det skaaa väl vara sött!!!!?!!?)
3 msk sirap
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
150 g smör
.
gör så här
1. blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull
2. koka långsamt tills den har tjocknat ordenligt, det tar cirka 30-40 minuter (EEEEH det tog typ över en timme.)
3. rör ner matfettet och låt svalna
4. bred kolakrämen över i ett tjockt lager och låt stelna.
5. ÄT. (och drick för allt i världen mjölk till, annars så 1. dör man av att det blir för mycket choklad och 2. mjölk ÄR ju det godaste som finns)


och ja. HÄR har ni sanningen bakom de översta bilderna. en stor i-love-new-york-tröja, rosa mjukisbyxor, uppsatt hår, äter INTE en så liten kakbit som på bilderna, sitter med täcke runt mig, lyssnar på musik och sitter vid datorn. OCH dricker mjölk. det här är för övrigt världens mysigaste spellista, man somnar av den. HELT KLART.

ja. jag spillde alltså ut HELA mitt mjölkglas också. jag FATTAR INTE vad mitt problem ÄR?!?!??!????? men men men. katten försökte slicka upp det från bordet också. fräscht.
.
XOXO

hahahahahahahahhahaaa


hahahahahahahahah alltså jag dör. haha jag fick nyss ett sms av min vän jessica där hon skrev grattis på namnsdagen och att hon hade sett mig i tidningen. jag ba EH vad händer+?!?!?!? jag har inte ens namnsdag idag (men det har jag verkligen) och VARFÖR i hela friden skulle jag vara i tidningen för???? så jag skrev typ det till henne (och ägde alltså därmed ut mig själv. kul.) SEN fick jag ett sms av min andra vän julia där hon frågade varför jag var i tidningen. alltså jaha. SÅ jag letade igenom hela tidningen TRE gånger innan jag hittade DEN HÄR fjuttiga lilla bilden på mig. den extremt vackra (fula, fruktansvärda, groteska) bilden från franska-artikeln de gjorde med mig och en annan kille för att vi hade varit i frankrike. som för övrigt var ett skämt! och alltså jag hade ingen ANING om att de bara fick TA en bild på mig så där och lägga in den i tidningen, vilken annan bild som helst hade ju varit okej, MEN inte denna. hahahah jag skrattade seriöst i en kvart åt det här.
.
MEN MEN MEN det var ju roligt. eller not. hur som helst. nu vet ju alla som läser VK att jag heter julia helleday och bor i holmsund. jag kommer alltså bli hemsökt. tack och hej.

XOXO

glad alla hjärtans dag mina vänner.


GLAD ALLA HJÄRTANS DAG ALLA som är kära. absolut inte kära. alla singlar. alla par. alla gifta och alla ogifta. alla som är på g och alla andra som inte är på g utan lever ett liv utan problem. glad alla hjärtans dag alla som sörjer över att vara singel och alla de som tycker att vara singel är det bästa som finns. glad alla hjärtans dag till de som sörjer över att vara ett par (DÅ kanske man i för sig borde tänka över sin situation) MEN OCKSÅ glad alla hjärtans dag till alla lyckliga par där ute. ät mycket geléhjärtan idag. själv har jag inte ätit ett enda. glad alla hjärtans dag i alla fall.
.
MEN igår bakade jag i alla fall. jag bestämde mig till slut OCH det blev citronmuffins med vita chokladbitar och hallofrosting på. TANKEN var och tanken came true och det liknande SÅ mycket citronpajen med hallonmaräng på och det var verkligen helt okej. så otroligt gott. MEN den där dumma frostingen rann väldigt mycket. det KAN ju i för sig bero på att jag inte hade the right amount of philadelphiaost hemma. MEN det blev gott ändå i alla fall. OCH söta blev de ju! :)
.
CITRONMUFFINS
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
skal och saft av en citron
.
gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Rör i skal och saft av citron.
6. Fyll muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
.
HALLONFROSTING

300 g naturell färskost philadelphia
2 dl florsocker
1 st citron, rivet skal och saft
2 dl hallon, färska/ frysta
.
gör så här
1. Vispa färskost, florsocker och citronskal kraftigt.
2. Blanda i citronsaft och 2 dl hallon.
3. Bred över muffinsen.
4. Dekorera med ett hallon.

XOXO


mumsigt


idag var jag AMBITIÖS och gjorde SMOOTHIE till frukost. helt sjukt vad jag är duktig. jag ska baka något sen för jag ska vara med några av mina fina vänner OCH då sa vi att vi skulle baka något MEN jag har absolut INGEN aning om vad jag ska baka. PANIK. det här är en känsla jag aldrig upplevt förut. jag vet inte ens vad jag är sugen på. förutom chokladsåsen som står i kylen och borde ha stelnat till kola vid det här laget. samma chokladsås som jag spillde ut över HELA mitt täcke igår. det blev trettiotvå fläckar. inte okej. MEN nu ska jag komma på något att baka. och ja här är receptet på smootihen i alla fall:
.
SMOOTHIE
1/2 banan
3 dl naturell yoghurt
1-2 dl hallon
1 apelsin
lite honung
.
gör så här
1. mixa alltihopa till en slät smet/vätska/dryck/deg (????)
2. häll upp i ett glas

OCH alltså jag insåg just att sanningen bakom alla fina bilderna är absolut inte som det ser ut att vara. rosetten som sitter på honungsburken sitter till exempel fast med honung. och den lossnade femton gånger när jag skulle ta bilderna. OCH alltså mackan på översta bilden. INGEN idiot äter ju sin macka så där!!! när jag hade tagit bilden så tog jag bort tomaterna och plattade till mackan och vek ihop den fem gånger. och juicen halsade jag på plats i en enda klunk. äpplet åt jag inte ens upp och skorporna var bara torra och hårda. dessutom så står ALL disk typ 5 centimeter från bildens kant när jag tar bilden på den färdiga smoothien. jaha. kan det vara. nu SKA jag baka.

XOXO

idag var jag på modevisning.


JA. idag var jag alltså på modevisning. på min lillasysters skola så har de haft någon slags elevens-val-vecka och då hade min lillasyster och några andra sytt en MASSA KLÄDER hela veckan!!! och då var det modevisning idag och då hade de bett mig att fota SÅ då gjorde jag det OCH alltså KOLLAAAA vilka snygga kläder. jag DÖR. kul att cornelia kom hem varje kväll och ba HEHEHEH idag har jag sytt det här det här och det HÄR. och det ser ut så här och alltså DU skulle dööööö om du såg det. VARJE kväll. PLUS att de hade fått pengar från skolan, de var nio stycken SÅ de hade fått 900, NIOHUNDRA, NEUF CENT, NINE HUNDRED kronor. AV SKOLAN. som de fick köpa accesoarer och tyg för!!! vad händer??? OCH alltså det här har verkligen inget med USA att göra på NÅGOT sett. MEN det gör inget. uppdaterar man dåligt (som jag gör) SÅ kan man ju faktiskt ta det man har. OCH hm om jag ska säga något om usa så kan jag ju bara säga att det har verkligen inte hänt något mer än. vi har alltså fortfarande inte skickat in ansökningshandlingarna och jag har inte tagit någon fler spruta för hepatit B och jag har inte fixat visum än och jag har inte heller skrivir klart min profil och just det JO det enda som har hänt att vi har betalat in andra avbetalningen. vi får leva på vatten och bröd de närmaste veckorna nu alltså. tack och hej.
.
här är en av låtarna som de gick till: Brolle – Fashion
.
modellerna på bilderna hehe är alltså min lillasyster cornelia, hon med mörkt hår, och hennes vän olivia. VÄLDIGT vackra flickor. det var fler som också var med, men HEHE jag tyckte mest om kläderna som olivia och cornelia hade sytt.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
XOXO

RSS 2.0